- Ympäristö
- Alueiden käytön ja rakentamisen ohjaus
- Avustus pientalon öljylämmityksestä luopumiseksi
- Avustus pientalon kaasulämmityksestä luopumiseksi
- Suomi liikkeelle -ohjelman avustus kuntien lähivirkistysalueiden kunnostukseen ja kehittämiseen
- Kulttuuriympäristön hoito
- Luonnonsuojelu
- Haitallisten vieraslajien hallinnan edistämisen avustushaku
- Korvauksen hakeminen rauhoitettujen lajien aiheuttamista vahingoista ja vahinkojen ennalta ehkäisemisestä
- Kunta- ja Järjestö-Helmi
- Luonnonsuojelulain tuki perinnebiotooppien kunnostukseen ja hoitoon
- Luonnonsuojelulain tuki puustoisten elinympäristöjen ennallistamiseen, kunnostukseen ja hoitoon
- Vesivarojen käyttö ja hoito
- Avustukset vesistö-, vesitalous- ja kalataloushankkeisiin
- Maa- ja metsätalouden vesienhallinnan edistämisen avustushaku
- Ympäristönsuojelu
- Ympäristövaikutusten arviointi
- Pilaantunut maaperä tai pohjavesi
- Ympäristönsuojelulain mukaiset ilmoitukset
- Ympäristövahingoista ilmoittaminen
- Kaivannaistoiminnan ympäristöturvallisuus
- Valvonta
- Ympäristön tilan seuranta
- Ympäristötietoisuus ja -kasvatus
- Ympäristövastuualueen rahoitus ja avustukset
- Ympäristöasioiden asiakaspalvelu
Harkinnanvaraiset valtionavustukset vesien- ja merenhoidon sekä vesistö-, vesitalous- ja kalataloustoimenpiteiden toteuttamiseen
Avustusten hakuaika on 22.10.–2.12.2024.
Avustusta voidaan myöntää yleishyödyllisiin hankkeisiin, joiden tarkoituksena on muun muassa edistää vesistöjen monipuolista käyttöä ja hyvää tilaa, turvata luonnon monimuotoisuutta, vahvistaa uhanalaisten tai vaarantuneiden kalakantojen elinvoimaisuutta tai vähentää tulva- ja kuivuusriskejä. Tukea voidaan myöntää myös vesiluonnonvarojen kestävää käyttöä edistäviin kehittämishankkeisiin. Hankkeen kustannusten tulee olla kohtuulliset sillä saavutettaviin hyötyihin nähden ja avustuksen saajan tulee kyetä vastaamaan hankkeen toteutuksesta ja avustuksen käytöstä. Yksityiskohtaisemmin avustusperusteet on kuvattu valtioneuvoston asetuksessa vesistön ja vesiympäristön käyttöä ja tilaa parantavien hankkeiden avustamisesta (714/2015).
Mikäli myönnettävällä avustuksella tuetaan taloudellista toimintaa, noudatetaan EU:n valtiontukisääntöjä (asetuksen 714/2015 pykälät 2a- ja 2b).
Avustettavat hankkeet
Vesien- ja merenhoidon toimenpiteiden toteuttaminen
Avustukset vesien- ja merenhoidon toimenpiteiden toteuttamiseen on tarkoitettu vesienhoidon toteutusta sekä vesien hyvän tilan saavuttamista ja ylläpitämistä palveleviin hankkeisiin. Ensisijaisia ovat konkreettiset, pinta- tai pohjavesien tilaa parantavat hankkeet vesistöissä ja valuma-alueilla. Avustusta voidaan myöntää hankkeeseen, jonka kohdevesistö on hyvää huonommassa tilassa tai tilan säilymiseen kohdistuu riski. Toimenpiteiden ensisijaisena tavoitteena on parantaa vesien tilaa.
Vesien hyvän tilan tavoite edellyttää useissa sadoissa järvi-, joki-, rannikko- ja pienvesikohteissa ulkoisen kuormituksen vähentämistä sekä vesien kunnostustoimia. Hankkeeseen voi kuulua sekä vesistössä että valuma-alueella tehtäviä vesiensuojeluratkaisuja, pois lukien maanparannusaineiden peltolevitys tai toimenpiteet, joihin on käytettävissä muuta julkista rahoitusta. Hankkeilta toivotaan entistä vahvempaa valuma-aluelähtöistä yhteistyötä sekä toisiaan tukevien hankkeiden järjestelmällistä toteuttamista. Tavoitteiden toteuttamiseksi tuetaan myös kuntien, yritysten, yhdistysten ja muiden paikallisten yhteisöjen muodostamien yhteistyöverkostojen toimintaa ja kehittymistä.
Pohjavesialueiden suojelusuunnitelmat
Pohjavesialueiden suojelusuunnitelmilla toteutetaan vesienhoitosuunnitelmien toimeenpanoa voimassaolevan lainsäädännön puitteissa. Suojelusuunnitelman keskeinen tavoite on tunnistaa pohjavedelle ihmistoiminnasta aiheutuvat riskit sekä siinä esitettyjen toimien avulla ennaltaehkäistä pohjaveden laadun heikkeneminen ja turvata alueen pohjaveden kemiallinen ja määrällinen tila. Suojelusuunnitelman laatimisen ja päivittämisen tulisi kohdistua erityisesti vesienhoidossa tunnistetuille riskipohjavesialueille. Avustusta voidaan myöntää kunnille pohjavesialueiden suojelusuunnitelmien laatimiseen ja suunnitelmien päivittämiseen.
Vesitalouden ja vesiluonnonvarojen kestävän käytön hankkeet
Avustusta voidaan myöntää tulvasuojelu- ja muihin hankkeisiin sekä vesiluonnonvarojen kestävää käyttöä edistäviin kehittämis- ja investointihankkeisiin, jotka parantavat vesistön ja vesiympäristön käyttöä ja tilaa sekä vesitalouden varautumista ja riskienhallintaa.
Avustusta voidaan myöntää vesistötoimenpiteille suunnitelmien mukaiseen tulvariskien hallintaan ja muiden vesitaloudellisten riskien ja haittojen vähentämiseen sekä vesistöjen monipuolisen käytön ja hoidon edistämiseen. Nämä toimenpiteet parantavat vesistön ja vesiympäristön käyttöä ja tilaa. Tukea voidaan myöntää myös yhteisiin ojitushankkeisiin osallistumista varten hakijalle, joka ei voi saada maatalouden rakennetukea.
Avustusta voidaan myöntää vesitaloussektorin kokeilu-, investointi- ja vientitoimintaa sekä innovatiivisia julkisia hankintoja ja niihin liittyviä toimintamalleja edistäville hankkeille, jotka edistävät vesiluonnonvarojen kestävää käyttöä.
Avustusta voidaan myöntää vesihuollon rakennemuutoksen edistämistä ja alueellista yhteistyön kehittämistä koskeviin hankkeisiin, jotka parantavat vesihuoltoa ja sen varautumista. Löydät lisätietoja avustuksesta sen omalta verkkosivulta, josta pääset myös hakemaan avustusta:
• Avustus vesihuollon rakennemuutoksen edistämiseen ja alueellisen yhteistyön kehittämiseen
Kalataloudelliset kunnostukset
Kalataloudellisissa kunnostuksissa avustusta voidaan myöntää hankkeisiin, joiden tavoitteena on edistää kalan kulkua, kalakantojen luontaista lisääntymistä tai parantaa mahdollisuuksia kestävään kalastukseen. Hankkeilla pyritään erityisesti vahvistamaan uhanalaisten tai vaarantuneiden kalakantojen elinvoimaisuutta.
Avustettavia hankkeita voivat olla esimerkiksi kalakantojen luontaisten lisääntymisalueiden kunnostaminen, kalateiden rakentaminen ja vaelluskalojen luontaisen elinkierron turvaaminen. Etusijalle asetetaan kohteet, jotka on mainittu alueellisissa kalataloudellisissa kunnostusohjelmissa tai vesienhoidon toimenpideohjelmissa.
- ELY-keskusten vesienhoidon toimenpideohjelmat: Vesienhoito ELY-keskuksissa (ymparisto.fi)
- Kansallinen kalatiestrategia (mmm.fi)
Avustusta myönnetään ensisijaisesti hankkeeseen, joka palvelee useita edellä mainittuja tavoitteita.
Tarkempaa tietoa:
Hankkeen toteuttaminen
Avustuksen saamiseksi hakijan tulee yleensä olla rekisteröitynyt yhdistys, vesialueen osakaskunta, kalatalousalue, vesilain mukainen yhteisö, kunta tai yritys. Mikäli myönnettävällä avustuksella tuetaan taloudellista toimintaa, noudatetaan EU:n valtiontukisääntöjä.
Avustuksen maksamisen edellytyksenä on, että avustuksen saajalla on tarvittavat vesilain sekä muun lainsäädännön mukaiset luvat ja oikeudet hankkeen toteuttamiseen. Avustusta voidaan myöntää myös hankkeen suunnitteluun ja lupamaksuihin.
Rahoitusta voidaan myöntää hankkeelle enintään kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Hankkeilla tavoitellaan pitkäkestoisia vaikutuksia vesien tilaan, minkä vuoksi ensisijaisia ovat laajat hankekokonaisuudet ja eri toimijoiden yhteistyöhankkeet.
Avustettavat kustannukset
Harkinnanvaraista avustusta voidaan myöntää hankkeen suunnittelusta, toteutuksesta ja hallinnoinnista aiheutuviin kustannuksiin, hankkeen luvista perittäviin maksuihin sekä säädös- ja lupavelvoitteiden täyttämisestä aiheutuviin kustannuksiin. Avustuksen suuruus on pääsääntöisesti enintään 50 % hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista.
Hankkeissa, joiden avustuspäätös on tehty 1.7.2023 alkaen, kustannuksiin voidaan sisällyttää talkootyötä, jonka arvona pidetään 20 euroa tunnilta työntekijää kohden, 40 euroa tunnilta traktoria tai moottorityökonetta kohden ja 10 euroa tunnilta pientä moottorikäyttöistä työkonetta (esim. mönkijä, moottorikelkka, niittokone tai moottorivene) kohden.
Hankkeissa, joiden avustuspäätös on tehty ennen 1.7.2023, kustannuksiin voidaan sisällyttää talkootyötä, jonka arvona pidetään 15 euroa tunnilta työntekijää kohden ja 30 euroa tunnilta traktoria tai moottorityökonetta kohden.
Avustus maksetaan toteutuneiden kustannusten perusteella jälkikäteen.
Avustuksen hakeminen:
- Hakuohje: avustukset vesien- ja merenhoidon sekä vesistö- ja kalataloustoimenpiteiden toteuttamiseen (pdf)
- Suositeltava hakutapa: Sähköinen asiointi
- Toissijainen hakutapa: Tulostettava lomake
- Varaudu todistamaan, että sinulla on valtuudet hakea avustusta organisaation nimissä. Sähköisessä asioinnissa suosittelemme käyttämään suomi.fi-valtuuksia.
Kalataloutta koskevat avustushakemukset tulee toimittaa seuraaville ELY-keskuksille:
- Lapin ELY-keskukseen tulee toimittaa Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntien alueilla toteutettavien hankkeiden avustushakemukset.
- Pohjois-Savon ELY-keskukseen tulee toimittaa Pohjois-Savon, Etelä-Savon, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Pohjois-Karjalan maakuntien alueilla toteutettavien hankkeiden avustushakemukset.
- Varsinais-Suomen ELY-keskukseen tulee toimittaa Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakuntien alueilla toteutettavien hankkeiden avustushakemukset.
Tulvariskien hallintaa ja vesistöjen käyttöä koskevat avustushakemukset tulee toimittaa sille ELY-keskukselle, jonka toimialuetta hanke pääasiassa koskee.
Lisätietoja
Mahdolliset alueelliset lisätiedot saa esille tämän sivun Alueellista tietoa -valikosta.
Alueellista tietoa
Ota yhteyttä
Ympäristöasioiden asiakaspalvelu
- puhelin 0295 020 900 (ma–pe klo 9–16, pvm/mpm)
- sähköposti [email protected]
Päivitetty: 01.11.2024